Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csór története

2009.01.09
1356. Csóri Csuka és egy Horog (GCCsHo)
Szenes horog
Szenes horog
Piknikezőhely és rejtek látképe a sziklás oldalról
Piknikezőhely és rejtek látképe a sziklás oldalról
A rejtők apraja
A rejtők apraja
A rejtekadó fa tél végén
A rejtekadó fa tél végén
A völgyben
A völgyben
A sziklás oldalon
A sziklás oldalon
A fennsíkon
A fennsíkon
Adonis vernalis
Adonis vernalis
Viola odorata
Viola odorata
Draba lasiocarpa
Draba lasiocarpa

Térkép: 
Áttekintő térkép - kattintásra megnyílik a www.terkepcentrum.hu vektoros, nagyítható térképe
Ládatérképek:
Szélesség N 47° 13,580'
Hosszúság E 18° 15,356'
Magasság: 230 m
Megye: Fejér
Koordináta a turistautak.hu térképén
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok


 

[WAP]
A láda egy jellegzetes soktörzsű fa tövében van.
A 8-as főútról a Csóri Csuka Csárdától észak felé haladunk 1200 m-t. Itt (47 12,987' 18 15,389') hagyhatjuk az autót és rátérünk a piros sáv jelzésre. Kb 1100 m könnyű séta után elérjük a Szenes horog völgyet. A láda a völgy "innenső" (lankás) oldalán van elrejtve nem messze onnan, ahol a P sáv jelzés jobbra a völgy felé fordul. Jó piknikező helyet, vadregényes, szűk völgyet és a túloldalon meredek sziklákat is találunk itt.


A ládába TravelBug helyezhető.


(Csór, Szenes horog)

Csór adatai:
Község Fejér megyében Székesfehérvártól nyugatra a 8-as főút mentén. Lakosai száma kb 1400.

Csór története:
A helység a tekintélyes Chori (Csóri) család birtokában állt az Árpád-korban. A XIII. századtól folyamatosan említik írásos források. Ebben az időben Palota várának várbirtokához tartozott. Csór lakói a földművelés és az állattenyésztés jövedelme mellett malom-, halastó- és vámjövedelmek után adóztak Palota várának. A község területén belül kis vízimalmok álltak, amelyeket még a törökkor után is használtak. A falu 1332-ben épült templomát a törökök el akarták bontani, hogy négyszögű faragott köveit a fehérvári építkezéseknél felhasználják. Az itt élő protestánsok ekkor felajánlották, hogy hasonlóan kidolgozott köveket szállítanak Fehérvárra, ha cserében megkapják a templomot. Így került és maradt 1746-ig a templom a protestánsok tulajdonában. A katolikusok által történő visszavételéhez egy anekdota fűződik: az alispán ebédre invitálta a protestáns lelkészt, s beszélgetés közben 3 máriásért megvásárolta tőle a templom kulcsait, majd kijelentette, hogy a kulcsok, s mindaz, amit a kulcsok zárnak, az ő birtokát képezik. Így került vissza a templom a katolikusok tulajdonába, de a protestánsoknak megengedte az alispán, hogy oratóriumot építsenek maguknak.
(Forrás: www.vendegvaro.hu)

Csóri Csuka:
Csórhoz egy, az utazó Mátyás királlyal kapcsolatos történet is kötődik:
Mátyás király egy ízben Csór környékén vadászott. Vacsoráját Csóron költötte el, ahol csukát rendelt. Mivel azonban a kocsmáros nagyon szerette a csukamájat azt szépen kivette és a királynak máj nélkül szolgálta fel a csukát. Mivel Mátyásnak is ez volt a kedvence számonkérte a fogadóst, aki így felelt: "A csóri csukának nincs mája".
Mátyás erre röviden ennyit mondott: "A palotai pálcának pedig nincsen száma". A fogadósnak ennyi elég volt és tüstént felszolgálta a királynak a csukamájat is, nehogy a király deresre húzassa. A Csóri Csukáról elnevezett vendéglő ma is működik, a 8-as főút mentén.

A Horgok:
Az Csór - Inota-készenléti lakótelep vonaltól északra elterülő, a Keleti Bakonyhoz tartozó dombság számos érdekes kirándulóhelyet rejt, melyet talán méltatlanul hanyagolunk. Keletről Iszkaszentgyörgy, északról Bakonykúti, Guttamási és Kincsesbánya határolja. Legmagasabb pontja nyugaton a Baglyas-hegy (363m). (Itt található a GCVp láda is. A hegy 363 m-es magassága talán nem tűnik nagynak, de meredek sziklás oldalai miatt csalós. A Baglyastól keletre elterülő fennsíkról számos száraz völgy fut dél felé, amelyeket horognak neveznek: Sár-horog, Túró-horog, Száraz-horog, Szenes-horog. Ezek a fennsík sziklagyepes takarójával szemben erdős-völgyek. Ezek közül a legkeletibb a Szenes-horog, amely a többi erdős völgy mellett a több, mint egy kilométeres sziklasorával is hívogat.

Megközelítés, környezet:
A 8-as főúton a Csóri Csuka Csárda közelében a  N 47° 12,320' E 18° 15,536' 120 m [GCCsHo+Letérés] kereszteződésnél észak felé fordulva 400 m-t aszfaltos úton, innen egyenesen tovább jó minőségű murvás úton haladunk. További kb 800 m után  N 47° 12,984' E 18° 15,399' 190 m [GCCsHo+1parkoló] pontnál hagyhatjuk az autónkat. Jobbra letérünk a piros sáv Piros sáv jelzésre, átvágunk a mező túlsó sarkához és kb 1100m könnyű séta után elérjük a Szenes horog völgyet, ahol erdős vadregényes, szűk völgyet és meredek sziklákat találunk. A fennsík széle kiválóan alkalmas klasszikus pokrócos piknikezésre is (tűzgyújtás a terület száraz sziklagyep miatt szerintem semmiképpen NEM ajánlott!). Aki pedig sziklákra vágyik azt is megkaphatja ezeken a pontokon: N 47° 13,479' E 18° 15,534' 237 m [GCCsHo+1kilátás],  N 47° 13,610' E 18° 15,455' 267 m [GCCsHo+2kilátás],  N 47° 13,688' E 18° 15,381' 269 m [GCCsHo+3kilátás]

A láda rejtése:
A láda a völgy "innenső" oldalán van elrejtve nem messze onnan, ahol a piros sáv Piros sáv jelzés a völgy felé fordul. Egy jellegzetes soktörzsű fa tövében van a dátumkijelzős konyhai tárolóedény (20x16x9cm). Rejtéskor teleraktuk ajándékkal. (pl. kerékpár computer). Természetesen mindenkinek ajánljuk, hogy menjen le a völgybe és másszon fel a túloldali sziklákra is. A jelszó természetesen ékezet és szóköz nélkül.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.