|
|
|
Fogyasztó növények
Legyen szó csodatevőként tisztelt növényi hatóanyagokkal, ásványi anyagokkal vagy összetett készítményekkel támogatott fogyókúráról, tudnod kell, mitől mit várhatsz: mi az, ami valóban hatásos, és csökkenti a kilóid számát, és mi az, ami csak a diétába vetett hited csökkenti. SEGÍTÜNK!
Fügekaktusz
Ha a fogyasztó gyógynövények színes palettáját szemügyre vesszük, a kilók elleni harc hadvezére a fügekaktusz.
Az Amerikában őshonos növény Kolombusz Kristóf közvetítésével jutott Európába. Az indiánok által termesztett kaktusz évszázadokkal ezelőtt is olyan értékes volt, hogy az ára a jaguárbőrével vetekedett. A dísznövényként is ismert növény szára, az úgynevezett nopál, ehető: főzhető, süthető, grillezhető, - ízét sokan a zöldbabhoz hasonlónak találják. Amellett, hogy a nopál alkoholos koktélok alapanyaga, segítségedre lehet a fogyásban.
A növény magas rosttartalmánál fogva a szervezetedbe bejutott zsírokat, olajokat képes olyan erősen megkötni, hogy azokat a tápcsatorna zsírbontó enzimei nem tudják lebontani, így azok felszívódás nélkül kiürülnek.
A rostok nemcsak zsír jellegű anyagokat, hanem cukrokat is magukkal vihetnek. Élettani szempontból fontos, hogy a kaktusz hatóanyagai a vércukorszintre kedvezően hatnak, valamint
képesek a vér koleszterin- és trigliceridszintjét csökkenteni.
VIGYÁZZ!
A kaktuszkészítményekkel véghezvitt fogyókúra kellemetlenségeként a zsírok távozásával összefüggő gélszerű széklet említhető meg.
Zöldtea
Örökzöld a fogyasztószerek között. Amikor 5000 évvel ezelőtt a kínai császár egy teacserje alatt üldögélt egy csésze forró vízzel a kezében és csészéjébe hullott egy levél, örömmel tapasztalta, hogy a keletkezett ital felettébb kellemes ízű. Olyannyira finom, hogy hamarosan termeszteni kezdték, és az az 1500-as években elindult világhódító útjára.
A fekete teával szemben a zöldtea leveleinél gőzöléssel akadályozzák meg az erjedési folyamatok megindulását, így sértetlenül benne maradnak az antioxidáns hatású polifenolok. A zöldtea többféle módon segíti a fogyást:
zsírégető hatású,
csökkenti az étvágyat,
a zsírok felszívódását és
elősegíti az energialeadást.
Napi öt csésze tea vitamin- és ásványi anyag tartalma a szervezet napi szükségletének jelentős hányadát fedezi.
VIGYÁZZ!
Koffeintartalma miatt azonban légy mértéktartó a fogyasztásával!
TIPP
Adagolás szempontjából előnyösebb, elkészítését tekintve pedig kényelmesebb, ha a zöldteát komplex, azaz többféle hatóanyagot tartalmazó készítmény formájában szeded.
A zöldtea-készítményeket étkezés közben egy nagy pohár vízzel vedd be.
Mályva
A fogyókúrában gyakran használt növények között szerepel a mályva is. A növény régóta ismert gyulladáscsökkentő és immunrendszert erősítő hatásáról. Különféle mályvafajok levele és gyökere rendelkezik ezzel a jótékony hatással, aminek a hátterében a növényben található nyálkaanyagok, immunrendszert stimuláló cukrok állnak.
FONTOS!
Valamennyi nyálkaanyagot tartalmazó gyógynövényből, így a mályvából is, nem főzéssel vagy forrázással kell teát készíteni, hanem alacsonyabb hőmérsékleten, kb. 60 oC-on történő áztatással! Csak ez az eljárás kíméletes kellőképpen a hatóanyaghoz, és nem bontja el azt.
A súlycsökkenés oka nagyon egyszerű, néhány kiadós hasmenés viszi el a nem kívánt kilókat; emellett semmilyen más, a szakirodalomban leírt, kísérleteken tapasztalt és bizonyított fogyasztó hatással nem rendelkezik a növény. Sok esetben már 2-3 deciliter tea elfogyasztása után is hasmenést tapasztalhatsz. Óvatosnak kell azonban lenned, ha a mályvateával szeretnél karcsúsodni, mert egyes, arra érzékeny egyénekben akár hascsikarásokkal, görcsökkel is járhat a tea fogyasztása.
Ginzeng
Ha általános csodaszert keresünk, elsők között találjuk meg a ginzenget. A gyógyszertárak és drogériák teáspolcain nagyon gyakran a mályvatea kísérő komponenseként található meg a ginzeng. A fogyókúra során intenzív anyagcserére késztetett szervezet nem csak kilókat, hanem rengeteg vitamint és ásványi anyagot is veszít. A ginzeng segít, hogy a szervezeted ezeket a veszteségeket átvészelje és a megpróbáltatások ellenére is tökéletesen egészséges maradjon.
Tarkabogyó
Mikor eszünk, kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, ami nem mindig használódik el energiaként, így az a májban, valamint az izomszövetben glikogénként elraktározódik. Ha a glikogénraktárak megtelnek, a többletkalória zsírrá alakul, szemtől szembe helyezve minket a plusz kilókkal. A hidroxi-citromsavat (HCA) az egzotikus, Ázsia trópusi dzsungeleiben honos tarkabogyó gyümölcsének héjából vonják ki. A HCA hatásának alapja, hogy megakadályozza a ,,felhasználatlan" kalóriák zsírrá alakulását, ezáltal csökkenti a nemkívánatos zsírfelhalmozódást. Ha aktív életmódot folytatsz, használhatod a HCA-készítményeket, hogy elősegítsd a zsírvesztést, és hogy növeld az energiaszinted. Másrészt használhatod azért is, amiért olyan sokan mások: csökkenti az étvágyad.
Kitozán
A HCA hatása fokozható a vele együtt szedett tengeri rákok páncéljának kivonatát tartalmazó, 100%-ban természetes alapanyagú rostfélével, a kitozánnal. Ez az anyag pozitív töltéssel rendelkezik, amelynek azért van jelentősége, mivel a gyomorban található zsírok negatív töltésűek. Az ellentétes töltésnek köszönhetően a ,,zsírmágnes" mintegy magához vonzza és megköti a gyomorban levő zsírokat, gátolván azok későbbi, plusz kilók formájában történő ,,hasznosulását".
Ananász
A fogyókúrában valóban hatékony növények között nem szabad elfeledkezned az ananászról sem. Hogyan is hat az ananász? Tudományos kísérletek sora bizonyítja, hogy az ananász gyorsítja a fehérjék emésztését. A gyümölcs ugyanis a bromelin nevű fehérjebontó enzimet tartalmazza, ami lehetővé teszi, hogy a sztárdiéták fontos alkotóeleme legyen. Az ananász népszerűsége a plusz kilók támogatóinál, a szakácsok körében is nagy. |
|
|
|
|
Viagra Remboursement Prostate Ellemigom
(EllArtirm, 2019.09.05 09:07)