Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Influenza ellen..

2009.11.21

Csillagánizs az influenza ellen


A hidegebb hónapok beköszöntével elkezdődik a megfázások és a légúti megbetegedések szezonja, a gyorsan tetőző influenzajárvány idején a hagyományos kínai orvoslás szerint a megelőzés az elsődleges feladat. Lássuk, mit tehetsz a makacs vírusok ellen!
Pekingben például minden egyes családhoz eljuttatnak egy tájékoztató füzetet, amelyben felsorolják a hatékony védekezési módszereket. A hagyományos kínai orvoslás (TCM) tapasztalata ugyanis, hogy a vakcinális gyógyszerek mellett a természetes gyógynövények is hatékonyan segíthetik a védekezést, köztük a hagyományos kínai orvoslásban több ezer éve használt kínai csillagánizs (Illicium verum), melynek fő hatóanyaga, a sikimisav az influenza megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerek egyik építőeleme is egyben, tájékoztat Dr. Chen Zhen (ejtsd: Csen Zsen) TCM szakértő.

A WHO őszi Hong Kongban megrendezett konferenciáján azt javasolták, hogy minden ország dolgozza ki a védekezést, megelőzést segítő módszerek eljuttatását a lakossághoz. Pekingben például minden egyes családhoz eljuttatnak egy tájékoztató füzetet, amelyben felsorolják a hatékony védekezési módszereket. A kínai kormány nemcsak a vakcinális gyógyszereket fejleszti, hanem klinikai körülmények között kutatják - biztató eredményekkel - a megelőzésben hatékony gyógynövényeket is. A hagyományos kínai orvoslás ugyanis a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, ezért az influenza elleni védekezés során is - a helyes életmód és táplálkozás mellett - a természetes gyógynövényeket ajánlja elsősorban az immunrendszer megerősítésére. Ha az immunrendszer egészségesen működik, akkor ellenanyagot termel a kórokozók elpusztítására, viszont ha különböző hatások miatt - túlzott fáradtság, hideg időjárás, stressz, egész napos zárt térben tartózkodás okozta oxigénhiány - legyengül szervezetünk, a kórokozók szinte szabad utat kapnak, hívja fel a figyelmet a megelőzés fontosságára Dr. Chen Zhen (ejtsd: Csen Zsen) TCM professzor.

Az influenzás időszakban fontos a vírusok szaporodását gátló fehérjét, az interferont serkentő gyógynövények fogyasztása, így a már jól ismert echinacea, ginszeng vagy a különböző méhészeti termékek a C-vitamin, valamint egyéb gyógynövény termékek. A hagyományos kínai orvoslásban több ezer éve használják azonban gyógynövényként a kínai csillagánizst (illicium verum) is, fűszerként vagy gyógytea formában többek között méregtelenítés céljából. A modern gyógyszerészeti kutatásoknak köszönhetően pedig napjainkban már fontos készítmények hatóanyagaként is alkalmazzák. Ennek eredményeképpen az influenza megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerekben is szerepel a kínai csillagánizs hatóanyaga, a sikimisav.

Dr. Chen Zhen hazai TCM szakértő:
,,A hagyományos kínai orvoslás szerint az emberi szervezetben lejátszódó folyamatok egymással összefüggésben vannak. Éppen ezért az influenza ellen fontos a védekezés négyes mechanizmusa. Az első a megelőzés és az immunrendszer erősítése. A második a már bekerült kórokozok eltávolítása a légutakból és a szervezetből egyaránt. A harmadik a tüdő belső hőmérsékletének csökkentése. A negyedik a salaktalanítás, amellyel a beleket tartjuk tisztán, hiszen ezzel is távoznak a kórokozók. A TCM szerint ugyanis a belek és a tüdő szoros összefüggésben vannak. Amennyiben a belek tiszták, normálisan működnek, akkor a tüdő védekező rendszere is hatékonyabban működik."

Gyors recept a légutak védelmére:

15 gramm újhagymát, 30 gramm jégcsap retket, 4 szem aszalt jujuba gyümölcsöt főzzünk egy liter gyömbér teával 15-20 percig, majd langyosan elfogyasztjuk.

Gyors recept köhögésre:

Köhögés esetén 10 db ginkgo magot és egy felaprított körtét 3 dl vízben főzzünk meg, és végül adjunk hozzá két evőkanál mézet. A kellemes ízű kompótot gyermekek és idősebbek is szívesen fogyasztják.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.