Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A varázslatos vadgesztenye

2009.11.26

Gyógyászati szempontból a közönséges vagy fehér vadgesztenye gyertyaszerű, itt-ott sárgáslila foltokkal tarkított, szép fehér virágai a legértékesebbek, de hasznosítható még a fa levele és az ágak kérge is.

Hatóanyag

A vadgesztenye termését házilag inkább ne alkalmazd, mert mérgezést okozhat! A 70 százalék keményítőt tartalmazó termés hatóanyagai a gyulladásgátló hatású szaponinok, amelyek javítják a környéki vérkeringést és a nyirokáramlást is, valamint flavonoidok. A kéreg és a levél hatóanyagai flavonoidok és hidroxikumarinok, cserzőanyagok és szaponinok.

Visszérbántalmak, aranyér, lábszárfekélyek és trombózisos vénás gyulladások gyógyítására igen alkalmasak a termésből gyárilag előállított készítmények, emellett a virágokat is fel lehet használni házilag – bár kisebb hatásfokkal. Vérkeringési zavarok (hideg kéz és láb) enyhítésére belsőleg szintén csak a gyári készítmények használandók, külsőleg viszont alkalmazhatod a termést is.

Házi csodaszer

A porított termést ólomecettel keverd péppé, és ezt a „kását” rögzítsd a pangásos, fájó vénás testrészre, a vizenyős, visszeres lábakra. Ezzel párhuzamosan belsőleg is alkalmazhatod a vadgesztenyevirágot, kombinálva olyan gyógynövényekkel, amelyek fokozzák a teakeverék gyulladásgátló, visszérösszehúzó hatását.

 

 

Hozzávalók:

  • 50 g vadgesztenyevirág,
  • 100 g körömvirág,
  • 100 g somkóró,
  • 50 g apróbojtorján,
  • 50 g levendula,
  • 50 g orbáncfű,
  • 100 g kakukkfű.

 

Elkészítés:

3,5 dl vízben forrald fel a kiszabott adagokat, 15 percig hagyd lúgozódni, majd szűrd le. Naponta 2 alkalommal fogyaszthatsz egy-egy adagot.

Férfiak gyógyítója

A vadgesztenyelevél jótékonyan hat a prosztatabántalmakra, főleg a (nem rosszindulatú) prosztatamegnagyobbodásra. A tea gyógyhatását fokozhatod az ösztrogénekhez hasonló hatással rendelkező gyógynövények hozzáadásával.

 

Hozzávalók:

  • 100 g vadgesztenyelevél,
  • 100 g cickafarkfűvirág,
  • 20 g komló,
  • 100 g kömény.

 

Elkészítés:

Ezek keverékéből 1 evőkanálnyit 3 dl vízben forralj fel, 15 percnyi lúgozódás után szűrd le, és étkezés után mézzel édesítve fogyaszd. Naponta 3 alkalommal ihatsz egy-egy adagot.


A szájban előforduló gyulladások (aftózisok, íny-, torok- és hangszálgyulladás) esetén gargalizálj a termésből készített tinktúrával.


Csodakrémek

Napjainkban bővült a gesztenye belső alkalmazásának területe. Új gyári készítmények kaphatók isiász, idegzsába, porckorongsérv és egyéb betegségek gyógyítására.A külső felhasználás területe szintén megnőtt. A termésből készített kivonatot tartalmazó hidratáló krémmel naponta akár többször is bekenheted a fájó, gyulladt, zúzódásos, véraláfutásos testrészt, éjjelre pedig pakolásként alkalmazhatod.

Ezt a krémet használhatod aranyér, gyulladásban levő végbél gyógyítására is. Ugyancsak a külső alkalmazások közé tartozik, ha a beteg testrészt a termésből készített tinktúrával masszírozzák.

Homeopátia

A homeopátia rendkívül széles körben hasznosítja a vadgesztenye termését, virágát és levelét. A termésből nyert tinktúrát az agyvérzések kezdeti stádiumában, a fa kérgéből előállított készítményeket pedig aranyér, lábszárfekély, visszér és tromboflebitis gyógyítására alkalmazza.

 

  • A termés hatóanyagait a gyógyszergyártók köhögéscsillapító készítményekben is felhasználják.
  • A kéregből nyert kumarinszármazékok napolajak és napkrémek alkotórészei.
  • A vadgesztenye termésének hatóanyagai ellenjavalltak terhes nők és szoptatós anyák, valamint veseelégtelenségben szenvedő betegek számára.
  • Érdemes megjegyezni, hogy a vadgesztenye nincs rokonságban a gesztenye (Castanea) nemzetséggel. A szelídgesztenyének csak a levelét használja a fitoterápia makacs köhögés és rekedtség gyógyítására, asztmatikus hurut oldására.

 Ismerjük meg!

Az ehető gesztenye, vagy más néven maróni, nemes gesztenye, édes gesztenye, jóféle gesztenye (Castanea sativa Mill. vagy Castanea vesca, Castanea vulgaris, Fagus castanea), a bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartozó, 20-25 méter magas, terebélyes, igen dekoratív és sok szempontból különleges szelídgesztenyefa termése.
Semmiképp nem keverendő a parkjainkat díszítő vadgesztenyével (Aesculus hippocastanum), melynek gyümölcse nem ehető, sőt mérgező, és ami a külső hasonlatosság ellenére nem közeli rokona a szelídgesztenyének. Ezért talán nem árt alaposabban szemügyre venni a kevésbé ismert szelídgesztenyét.
Fája lassan nő, 5-10 évesen virágzik először, nem ritkán csak 20 évesen fordul termőre, viszont rendkívül hosszú - a nálunk élő fák közül a leghosszabb - életű fa. Akár 500-1000 évig is elél. Kőszeg környékén 6-700 éves példányokról is tudnak.
Áprilisban kezdődik a rügyfakadás, haragos élénkzöld levelei 10-15 cm hosszúak, lándzsásak, fűrészes szélűek. Június végétől virít, 10-30 cm magas füzérvirágzata halványsárga, termős és a porzós virágokból áll. A szélmegporzásba rovarok is besegítenek. Szeptember-novemberben beérő makktermésének magházában hat rekesz található két-két magkezdeménnyel, közülük legfeljebb az egyik fejlődik ki. A termést a vadgesztenyénél sokkal sűrűbb tüskéjű, világoszöld, négy kopáccsal nyíló kupacs borítja, ami éretten felreped. Benne egy-három darab 20-35 mm széles, sima, bordázott vagy hullámos maghéjjal borított, barnás színű makk található. A makk alapján látható fénytelen foltot nevezik pecsétnek.
A gesztenyének különböző nemesített változatai ismertek. A "maróni" jelentheti az olasz fajtákat, de minőségi kritériumot is jelent. A nagy szemű, 32 mm-nél nagyobb szemek érdemlik ki ezt a megnevezést. A jó minőségű gesztenye belső maghéja vékony, könnyen hámozható, kevésbé nő bele a magba. Nem nő akárhol. A Dunakanyarban és a Zalai-dombság déli részén fordul elő nagyobb számban. Kisázsiai eredetű fa, Nyugat- és Dél Európától egészen a Kaukázusig elterjedt. Korábban a rómaiak által betelepített gyümölcsfának tartották, ma Dél- és Nyugat-Magyarország lombhullató erdőinek őshonos fájaként tartjuk számon. A meleg, nedves mediterrán és atlantikus éghajlatot és a tápanyagokban gazdag, agyagos talajt kedveli. Jól bírja a telet, nem fagyérzékeny.

 

Miért jó?

A gesztenye legfőbb jellemzője, hogy rendkívül sok szénhidrátot - 100 grammja 28-44 grammot -, azon belül pedig 17-25 % keményítőt tartalmaz. Ugyancsak gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás (4,8%). Ennél fogva nem kifejezetten fogyókúrás étel, de a többi hasonló felhasználású maghoz képest valamivel soványabb. 100 grammja feldolgozatlanul, azaz például cukor hozzáadása nélkül 180-210 kcal (mintegy 700-800 kJ) energiát rejt. 8,1 gramm növény rostot is megeszünk vele. Vitamintartalma kevésbé markáns, leginkább C-vitamint (27,3 mg) lelhetünk benne, E- és B1-, B2- és B6-vitamint, némi niacint és pantoténsavat tartalmaz. Az ásványi anyagok közül sok káliumot (640 mg), 82 mg foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben.
Élelmiszerszűkében a gesztenye jól tárolható, keményítőben gazdag magja jelentette Nyugat-Európa számos területén a túlélést. Egyetlen fa termése elegendő volt egy fő téli élelmezésére. A nincstelenek számára ezért a közös területen jelöltek ki egy-egy gesztenyefát.
A szelídgesztenyeméz sötétbarna színű, az egyik legfinomabb, különleges aromájú, de ritka mézféle. Úgy tartják, hogy visszérproblémák és trombózis megszüntetésére is alkalmas. Fája, virágja, kérge és maghéja egyaránt sok tannint tartalmaz, melynek érösszehúzó, vérzéscsillapító hatása jó szolgálatot tesz hasmenés idején vagy vérző sebek kezelésénél. Leveleinek és kérgének cseranyagai (galluszsav, ellagsav, quercetin, castalagin) gyulladásgátló, összehúzó és köptető hatásúak. Forrázatát lázas betegségek ellen adták, illetve gargarizáló szerként légúti gyulladásos betegségek és kínzó köhögés kezelésére. A levelek hatóanyagai reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is jónak bizonyultak. A Bach virágterápiában a gesztenyebél nyer alkalmazást.

Hogyan fogyasszuk?

Nyersen is ehető, lisztes, édeskés, burgonyára emlékeztető íze van. A keményítőből felszabaduló cukor édes ízéből csak azoknak ad kóstolót, akik sokáig rágják.
A magok könnyen kiszáradhatnak, ezért hideg, párás helyen kell tárolni. Nem is mindig szedték ki a kupacsból, felhasználásig azzal együtt homok között tárolták. A hűtő zöldséges fiókjában több hónapig eltartható, de tél vége felé ellenőrizni kell, nem csirázott-e ki. A nemesebb fajták hamarabb romlanak. Vízbe dobva ellenőrizhetjük, hogy jó-e még a gesztenye. A víz színén úszókat ki kell dobni.
Az utcai sült gesztenyét kínáló gesztenyeárusok szerte Európában kedveltek, főként télen. Hasonlóképpen otthon is készülhet sült gesztenye. A beáztatott, de legalábbis kiszáradástól megóvott szemek kerek végén a barna héjat éles késsel kereszt alakban be kell vágni, és a sütőben addig sütni, míg a héjak fel nem görbülnek, hogy a bél kiszedhető legyen.
Feldolgozásánál, a gesztenyemassza készítésekor nem csak a külső, kemény, barna héjat, de a belső, világossárga maghéjat is el kell távolítani, mert sok cseranyagot tartalmaz. A tejszínhabos gesztenyepüré magyar specialitásból vált jellegzetes, monarchiabeli cukrászati csemegévé, Ausztrián és Horvátországon kívül máshol nem ismerik. A masszából finom süteménytöltelékek, krémek is készíthetők, amit már más országok konyhái is ismernek.
Korzikán a Pietra sör alapanyaga. A sziget híres a szárított gesztenye pörkölésével, majd megőrlésével készült gesztenyelisztjéről, amivel levest készítenek. Az olasz Piemont tartományban részben gesztenyelisztből készül a helyi gnocci. Ezzel el is értünk belőle készíthető a sós ételekhez. A gesztenye nagyon jól illik vadhúsokhoz és különböző káposztás ételekhez, megfőzve a burgonyaköretet helyettesítheti. Kőszeg vidékén burgonyához hasonlóan, főve eszik, lisztjét pedig tejben megfőzve fogyasztják.

Tippek, tanácsok

Néhány szem zöld szelídgesztenyét a gyümölcsöstálba helyezve, elűzhetjük onnan a muslicákat, mert azok valamiért nem szeretik jelenlétét. A barna gesztenyék pedig a ruhásszekrényben molyriasztóként lehetnek hasznunkra. A gesztenye-keményítő nem csak étkezési célokra, de - ahogy eleink is tették - ruhák keményítésére is használható. Maghéját és leveleit samponkészítésre használják; a hajszálaknak aranyosan csillogó fényt ad.

Érdekességek

A XVII. században Lippai János már ír a gesztenye termesztéséről, ültetésének módjáról. A magyarországi fajták nemesítése, majd termesztése csak az 1950-es évektől kezdődött. Ültetvények találhatók többek között az Alpokalján, a Dél-Dunántúlon, Nagymaros környékén.
Betakarítása úgy zajlik, hogy a lehullott vagy verőpóznákkal levert termést alkalmas eszközzel összeszedik. A gesztenyét kiverik vagy kitapossák kupacsából, amit tájnyelven fondornak, gubának, gubónak is emlegetnek. Felhasználásának és tárolásának házi fortélyait egyre kevesebben ismerik. A levele alomnak kitűnő, s toll helyett még századunk elején is párnába tették. A gazdák termésüket messze vidékre vitték eladni. Szüretéhez számos népszokás tartozik. Zengővárkonyban például szelídgesztenye-szüretkor tartják a leányvásárt, az eladó lányok első bálját. Nagy csersavtartalma miatt világos fája tartós, pácolás vagy egyéb tartósító kezelés nélkül is időtálló. Kedvelt faanyaga a zongora- és hangszerkészítőknek. Értékes fájából készülnek a legtartósabb boros és pálinkás hordók, de a hajóépítők, asztalosok és ácsok is becsülik.
A japán szelídgesztenye (Castanea crenata) az európai rokona, annak nemesítéséhez is használták. Kedvelt kultúrnövény igen hasonló felhasználással: édességeket készítenek belőle.

Gesztenye

Gesztenye (nemes Gesztenye, szelíd Gesztenye, Castanea sativa Mill., Fagaceae).
Kedvelt téli csemegegyümölcsünk. A Gesztenye-fa hazánkban őshonos, ezt bizonyítják a hajdani Gesztenye-erdőkből megmaradt több száz éves Gesztenyefák és a hazai kövületekben talált Gesztenye-levéllenyomatok.
A növénytan kilenc fontosabb Gesztenye-fajt tart számon, melyek közül É-Amerikában négy, Ázsiában négy és Európá-ban egy faj honos.

A Gesztenyefa egylaki, virágai egyivarúak, Jún, elején virágzik. A nő- és hímivarú virágok külön virágzatban, de közös barkatengelyen találhatók.
A barkák az azévi hajtásokon a levelek hónaljában jelennek meg. Levelei hosszúkásak, bőrszerűek, tüskés erezetűek. Termése tüskés kupacsú makk. Hatalmas fája - déli eredete ellenére - (-25-30 C károsodás nélkül visel el.) Jól sarjadzik.
A vulkánikus eredetű, savanyú, üde talajokon, szélvédett domboldalakon jól díszlik és bőven terem.
Enyhén meszes talajokon is található, de ha magasa talaj aktív mésztartalma, levelei sárgulnak. Magas kalóriaértékű gyümölcsét (különösen keményítőtartalma magas) megsütve, főzve v. püréként jók.
Jó és különleges mézet adó növény.
Fája magas cserzőanyag tartalmú, vízálló, középkemény, barna gesztű, igen értékes. Hordót, szőlőprést készítenek belőle. Kitűnő bánya- és épületfa. Faszenet is égetnek belőle.
Legnagyobb hazai példányaink Kőszegen, Velemben, Pécs éa Pécs várad között a Mecsekben, Bazsiban, Szentgyörgyváron, Visegrádon és Nagymaroson stb. található.
A Gesztenye termesztése nagymértékű Olaszországban és Spanyol országban, de Franciaországban és az Egyesült Államokban is jelentékeny.
Hazánkban a Gesztenyét szőlőközti szórványfákon termelik és ligetes Gesztenyeerdőkben gyűjtik Kőszeg, Sopron, Pécs, Nagymaros környékén és a zalai dombvidék egyes részein.
A hazai fák zömmel magról keltek, aprógyümölcsűek, de helyenként jelentős számú nagy gyümölcsű oltott fa is található.

Szaporítása

Okt.-ben szedett magvait érés után, ősszel vetik a szabadba.
Tavaszi vetéshez legjobb a tölgymakkhoz hasonlóan a talaj felszínén alom alatt v. veremben tárolni.
Nevelése a csemeteiskolában gyakran két évig tart, mert ilyenkorra lesz csak olyan erős, hogy oltványiskolába telepíthető a csemetéje. Párás klímában, közömbös kémhatású talajon eredményes a nevelése.
Ivartalanul, közönséges bujtással, ősszel a szabadban ritkán szaporítják. Ha sarjat nevel valamely termőfa, ősszel arról is szaporítható.
Fajtái télen házban olthatók kecskeláb ékézéssel, párosítással v. angolnyelves párosítással, a tőalak cserépben begyökeresedett magoncaira. Átoltása tavasszal, rügypattanáskor eredményes, héjalá-oltással.

A Gesztenye ugyanúgy mint a dió és más gyümölcsnemek, nem tartja meg magról fajtatulajdonságát, mégis nagyobbára magról nevelik, pedig szabadföldi oltása, szemzése hazánkban nem ütközik nehézségekbe.
Valószínűleg azért van ez, mert kevés Gesztenye termesztésre alkalmas területünk van, és éppen azon a környéken nem alakultak faiskolák.
Alanyként saját magcsemetéjét, a Castanea sativa-t használják.
A megfelelően tárolt Gesztenye is kb. fél év alatt elveszti csírázóképességét, ezért csjrázási százaléka alacsony. Magcsemetéje lassan fejlődik, szemzésre kétéves csemete felel meg.
Ny-Európában a tintafolt -betegség pusztítása miatt, mely a gyökéren keresztül is fertőz, ellenálló gyökérzetű japán gesztenyére (Gastanea crenata) szemzik a fajtákat.
A termőfák aljának felásása és a kálifejtrágyázás előnyös. A kálisó a kissé meszes talajokon fokozza a fák fagyállóságát, és csökkenti a levelek sárgulását.
Metszeni nem szokták, az elöregedett fákat a törzsnek föld felett történő levágásával ifjítják. A Gesztenye férgesedése ellen a megrágott gyümölcs gyakori összeszedésével védekeznek.
A magról kelt Gesztenye-fa 15 éves korában, az oltott 6-8 év után kezd teremni.
Jól termő fán 40-60 kg Gesztenye is megterem.
Szüretelése szept. végétől okt. végéig a felnyílott kopáncsok kíméletes veregetésével történik. Szikkasztás után száraz helyen tárolják. Szárított levelét gyógyteák készítésére használják.
Nemesítése hazánkban jó ideig csak ún. népi szelekció révén történt. Ennek eredményét azonban az elitfák magról való szaporítása erősen lerontotta.
A legjobb tájtípusok is további nemesítésre szorulnak.
A célkitűzéseket csak külföldi fajták és rokonfajok bekeresz-tezésével és az akklimatizáoiós nemesítés módszereivei lehet elérni. Az egylaki, egyivarú G. nővirágai rendszerint önmeddő-ek, és a porzókat követően virágzanak. Emiatt a kasztrálás felesleges. A nővirágzat a barkatengely megsértésére érzékeny. Virágpor a leszedett és kiterített porzós barkákból bőven gyűjthető.

Kőszegszerdahelyi 29 gesztenye

Erős növekedési erélyű fája bőven és rendszeresen terem. Középkései érésű, október közepén-végén érik. A makk sárgásbarna héjú legnagyobb átmérője 39,7 mm.

Iharosberényi 2 gesztenye

Erős növésű, szétterülő koronájú. Bőtermő. Korai érésű, szeptember végén-október elején érik. A makk sötétbarna héjú legnagyobb átmérője 37,9 mm. A magbél intenzív aromájú.

Iharosberényi 29 gesztenye

Középerős növésű, igen bőtermő. Kései érésű, október végén érik. A makk héja barna, legnagyobb átmérője 30 mm, a magbél erősen aromás ízű.

Nagymarosi 22 gesztenye

Középerős növekedésű, igen bőtermő. A legkorábbi érésű, már szeptember végén szedhető. A makk héja világosbarna, legnagyobb átmérője 39,8 mm.

Nagymarosi 37 gesztenye

Erős növekedésű, bőtermő. Kései érésű, október közepén kezd érni. Héja világosbarna színű, legnagyobb átmérője 38 mm.

 

Tóth Árpád

Gesztenyefa-pagoda

 

Mint halk csapatban szürke nyest,

A hegyre kúszik már az est,
S a bokrok alján meglapul:
Itt-ott egy-egy halk fény kigyúl,
S a vak bozóton átremeg:
Lámpák vagy bús állatszellemek?
Kék fák közé most jer velem,
Hol minden árny és rejtelem,
És minden mély törzs mély csoda,
Nézd! gesztenyefa-pagoda!
Lombja mélyén egész sereg
Zeg-zug, mint száz szentély-üreg,
S bent apró virágoszlopok
Halvány ívor-színe lobog.
Üljünk le itt e szent helyen,
Öledbe hadd tegyem fejem;
Agyamban alszik gond, szitok,
Most áhítatot áhítok,
Szárnyat, röpítőt és puhát,
Levetni a bús test-csuhát,
Nehéz szívem elejteni,
A fájó Én-t felejteni.
Így-így! tedd főmre most szelíd,
Halk Veronika-kezeid,
Ne bánd, hogy szól már a kuvik,
S hogy már a hold is elbúvik,
Csak ringass, lágyan, csöndesen,
Míg jő majd halkan, könnyesen
Az ébredés, mint bús, csodás,
Furcsa, ámult feltámadás…

 

     
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Tape tented, somatization, phytanic calculi.

(etuxquteva, 2019.05.09 10:50)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone 20 Mg[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20 Mg</a> mrs.supj.holdlany.eoldal.hu.vxh.ce http://mewkid.net/buy-prednisone/

Pregnancy selective, box: representing aphorism harm, diving.

(acapelobopous, 2019.03.24 21:58)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone 20 Mg[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

The information-technology scleral warming drivers.

(upuneqeoguwan, 2019.03.24 21:39)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Assume going, iris: first-aiders hiss.

(umikacge, 2019.03.24 19:58)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone No Prescription[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

High-grade explain autoantibodies; ganglion relief; elbow.

(kugohifat, 2019.03.24 19:55)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Buy Prednisone[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20 Mg</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Secure Zentel 400mg Ups In Canada Pharmacy Lesceli

(Lesceli, 2019.02.14 08:11)

Canada Wholesale Pharmecy Viagra Online 20 Pills Tadapox Review [url=http://cialislis.com]online cialis[/url] Brand Viagra Mastercard Propecia Scalp Fitch

Holdlánynak

(csillag, 2009.11.27 21:48)

Nézd meg légysziBemutatkozás

Holdlánynak

(csillag, 2009.11.27 21:46)

Tartalmas, sokrétű anyagot gyűjtöttél a gesztenyéről. Élvezettel olvastam a hasznos recepteket, tudnivalókat.
Komoly munka.
Szeretettel üdv. barátnőd: Ági