Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A mozgás gyógyító hatása

2009.12.09

Nem csak fogyaszt, gyógyít is

Tudtad, hogy bizonyos mozgásformák jótékony hatással vannak különböző testi és lelki bajokra?

Cukorbetegség, túlsúly, gerincpanaszok – csak néhány azok közül az életünket megkeserítő egészségügyi problémák közül, melyeken sokat javíthat a jól megválasztott mozgásprogram. Hetente háromszor (ha belejöttünk, többször is lehet) 35-40 perc közepes intenzitású mozgás elég, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Lássuk, melyek azok a betegségek, melyek megelőzhetők mozgással, illetve amelyekre jótékonyan hat a sport.

Hát- és derékfájás

Szakértők szerint az emberek mintegy 70 százaléka küzd hátfájással, gerincproblémákkal. Ezért bizony a mozgásszegény életmód tehető felelőssé: a helyes tartásért felelős hátizmok nem erősödnek meg kellőképp, így nem csoda, ha a számítógép vagy az íróasztal előtt görnyedve derékfájásra és társaira panaszkodunk.

Hozd magad lelki-szellemi csúcsformába!

Minden egyes hangulathoz, lelkiállapothoz más típusú mozgás illik, ami felerősítheti a pozitív energiákat, illetve jobb kedvre, pozitívabb szemléletre hangolhat.

- Fokozott stressz: A feszültség levezetésére a közhiedelemmel ellentétben nem a küzdősportok vagy a kick-boksz aerobik és társai a legalkalmasabbak. A jóga megtanít kizárni a felesleges gondolatokat. Dinamikusabb mozgásra vágyóknak az úszás vagy a tánc ajánlott.

- Rosszkedv: A kis célok kitűzése és azok teljesítése új lendületet és sikerélményt adhat. Érdemes résztávokra, részfeladatokra bontani az edzést. Ajánlott a súlyzós és kardio edzések váltogatásából álló köredzés (esetleg személyi edzővel), de akár futóedzését is színesítheti öt, tíz vagy húszpercenként végzett erősítő gyakorlatokkal.

- Fáradékonyság: Hatékonyan segít rajta a rendszeresen, szabadban végzett, közepes intenzitású kardioedzés:túrázás, kerékpározás, görkorcsolyázás, kocogás. Fáradtság esetén a jóga, könnyű séta, pilates ajánlott, de a légzőgyakorlatok is segíthetnek.

- Depresszió: Aerob, szabadban végezhető, nem megerőltető mozgásformák ajánlottak, mint például a kocogás vagy séta, esetleg futás. Jótékonyak lehetnek egyes jógapozíciók is.


Sokat segíthet, ha óránként felállsz pár percre, és nyújtózkodsz egy kicsit, átmozgatod elgémberedett tagjaidat. Ezen kívül jó, ha tudod, hogy a hátizmok fejlesztése egészségügyi szempontból fontosabb, mint a hasizmoké... Természetesen a komoly gerincpanaszok speciális gyógytornát igényelnek.

- Gerinctorna: Ha az egyre több fitnesz terem órarendjében szereplő gerinctornára jár, megerősíti illetve nyújtja a helyes testtartásért felelős izmokat.
- Pilates: Erősíti a törzs izmait, a nyújtó gyakorlatoknak köszönhetően az izmok rugalmassága növekszik, javítja a testtartást, és kíméli az ízületeket.
- Jóga: Európában a jógázók többsége azért választja ezt a mozgást, mert ízületi- vagy hátfájdalmakkal küszködik. A jóga egyes ászanái ugyanis észrevétlenül erősítik a gerincet stabilizáló izomzatot.
- Úszás: A víz tehermentesíti a gerincoszlopot, s különösen erősen dolgoztatja a törzs, köztük a hát izmait. Nem csak fejleszti az izomzatot, de el is lazítja.
Fejfájás

A kínzó fájdalom ellen leggyakrabban egy hűvös, sötét szobába menekülünk, és kapkodjuk a különböző fájdalomcsillapító tablettákat. Pedig enyhébb esetekben a mozgás (és a friss levegő) sokat segíthet. A fejfájás ugyanis sokszor azért alakul ki, mert nem jut elég oxigén az agysejtekhez – mozgás hatására azonban a vérkeringés gyorsul, és megszűnik a fejfájás.

- Nyújtás (streching):
Egyes fitnesz termekben már vannak streching órák, de akár otthon is végezhetünk a nyak, a váll és a tarkó izmait nyújtó-lazító gyakorlatokat. A fejfájás egyik gyakori típusa ugyanis ezen izmok felesleges feszülése miatt jön létre. Az izomfeszültség oldásával biztosíthatjuk az agy megfelelő vérellátását, ezáltal a fejfájás is csökken.

- Jóga:
Egyes ászanák (például a gyertyaállás vagy az eke-póz) különösen hatékony fejfájásűző.

- Séta: Akár egy negyed órás séta is elég lehet a fájdalom enyhítésére. Lélegezzünk mélyeket, az egész tüdőt töltsük meg friss levegővel.
A kis lazítás oxigénnel tölti fel a vért és oldja az izomfeszülést is.
Cukorbetegség

A cukorbetegnek az átlag embernél is fontosabb a rendszeres mozgás. A fizikai terhelés ugyanis anyagcsere-stabilizáló és inzulint „megtakarító” hatású. Hetente háromszor harminc percnyi mozgással megelőzhető, de a már kialakult betegség kezelésében is segít. A diabéteszesek tulajdonképpen bármit sportolhatnak, ami jólesik nekik. Akinél a bajhoz túlsúly is párosul, annak azonban eleinte a kevésbé megterhelő mozgások közül érdemes választani.

- Séta, kocogás: Nagy túlsúly esetén mindenképpen e kettő valamelyikével tanácsos kezdeni a sportos életet. A túrázás pedig nem csak hasznos, de remek élmény is.
- Kerékpározás: A legjobb zsírégető sportok közé tartozik, és kíméli a túlsúly miatt fokozott terhelésnek kitett gerincoszlopot és ízületeket.
Szívbetegség

A helyesen megválasztott sport hatékony lehet szívpanaszok esetén, hisz az aerob mozgások edzik a szivet. Természetesen az edzés megkezdése előtt mindenképpen konzultálj kardiológussal.

- Aerob mozgások (séta, kerékpározás, kocogás, úszás): Ha kis vagy közepes intenzitással végezzük ezeket a sportokat, nem terheljük túl a szív izomzatát. Tanácsos pulzusmérő órával nyomon követni mozgás közben a szívverés alakulását, hogy ha kell, lassítsunk a tempón.
- Jóga: A jógában gyakori a mozdulatlanság, ám a gyakorlatok során az izmok megfeszülnek (statikusan dolgoznak). Így a jóga ászanái nem jelentenek akkora megterhelést a szív számára, mint a futás vagy az aerobik. Jótékonyan hatása a szívre a speciális légzésnek is köszönhető.
Csípőízületi problémák

A csípőízületi probléma a leggyakrabban előforduló ízületi panasz. Hátterében lehet statikai rendellenesség, sport- vagy traumás sérülés, ízületi gyulladás – és igen, mozgáshiány!

- Csípőgyakorlatok: csökkentik a fájdalmat, javítják az ízületi mozgást, erősítik az izmokat.

1. Hanyatt fekvésben feszítsd meg erősen a combizmot, tartsd megfeszítve pár másodpercig, majd lazítsd el.
2. Feküdj oldalra, a két láb közé helyezz egy párnát. Emeld fel nyújtva a felül lévő lábat, tartsd meg, majd lassan engedd vissza a párnára.
3. Feküdj a hátadra, térdet húzd fel, talp legyen a talajon (kar legyen a talajon nyújtva a csípő mellett). Szorítsd meg farizmokat és emeld fel a csípőt. Tartsd meg, majd engedd vissza a talajra.
4. Hanyatt fekvésben tegyél egy összecsavart törölközőt az egyik térd alá, a másik térdet húzd fel és talp legyen a talajon. A nyújtott láb combját feszítsd meg, emeld a sarkat a levegőbe, tartsd meg, majd engedd vissza a talajra.
Térdfájás

A térd ízületi kopása a második leggyakoribb ízületi bántalom.

A fájdalom a porc kopása miatt alakul ki– ez csillapítja, pontosabban csillapítaná a térdre ható erőt futáskor, ugráskor, emeléskor. Porcvédő készítmények helyett (mellett) sportolj, a mozgás ugyanis serkenti a porcot tápláló ízületi folyadék képződését. Ráadásul így leadhatod a felesleges kilókat is, melyek plusz terhelést jelentenek a térd számára.

- Úszás: A víz tehermentesíti a térdízületet, így bátran ajánlható. Persze nem túl hideg vízben.
- Kerékpározás: Ha jól állítod be az ülés- és kormánymagasságot, kíméli a térdüzeletet (és a gerincet is).
- Gyaloglás: Futni nem, de kényelmes tempóban gyalogolni lehet, hisz ilyenkor nincs nagy terhelésnek kitéve a térdízület. A talaj minőségére azonban figyelj oda: lehetőleg földúton, vagy fűben gyalogolj, ne kemény aszfalton.
Csontritkulás


Ha mindössze 15 percet szánsz naponta a mozgásra, nagymamakorban is mozgékony maradhatsz. Ugyanis a mozgás ingerként hat a csontokra, javítja azok vérellátását, ami biztosítja a csontépítéshez nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, például a kalciumot.

A fizikai igénybevétel, mint inger, alkalmazkodásra ösztönzi a csontszerkezetet, vagyis a fokozott terhelésnek megfelelően a csonttömeg is növekszik. A már kialakult csontritkulásnál a megfelelő gyógyszeres kezelés mellett nélkülözhetetlen a rendszeres mozgás.
- Súlyzós gyakorlatok: A kisebb súlyzóval vagy gumiszalaggal végzett erősítő gyakorlatok melegen ajánlottak.
- Aerob mozgások (séta, tánc, kocogás, stb.): Serkentik a csontépítő folyamatokat.

Gyógyító mozgás a vízben

A víz jótékony közeget jelent mind az egészséges, mind a testi-lelki bajokkal küzdő számára. E létfontosságú elemnek az egészségmegőrzésben szerepet látszó tulajdonságait sokoldalúbban is ki lehet használni, ha a vízi tornát segédeszközökkel kombinálják.

Gyógyító mozgás a vízben

A víz jótékony közeget jelent mind az egészséges, mind a testi-lelki bajokkal küzdő számára. E létfontosságú elemnek az egészségmegőrzésben szerepet látszó tulajdonságait sokoldalúbban is ki lehet használni, ha a vízi tornát segédeszközökkel kombinálják.A gerincferdülés összes fokozatával találkozik az úszóedző: az egyszerűbb formától kezdve, a bordapúppal járó állapotig, amikor a törzs is deformálódni kezd. Az egyéni állapot értelemszerűen módosítja a vízben végzendő feladatokat. A lényeg: a gerincet körülvevő izmokat kell mobilizálni, erősíteni, szakmailag szólva, optimális gerincfűzőt kialakítani. Ennek eléréséhez a görbülettel ellentétes irányú mozgással  tornáznak a vízben a gyerekek (közben a helyes testtartásról az öv gondoskodik) és speciális súlyzót is használnak.

A poliuretánból készült pehelykönnyű eszköz a víz felhajtó ereje ellen dolgozik, segítségével növelhető a terhelés. Később oldalirányú úszással bővül a mozgássor. Jellemző tartáshiba a beesett mellkas, lógó vállak, púposodó hát, emiatt az érintettek általában nehezebben veszik a levegőt. Náluk a vízben végzett nyújtó-lazító gyakorlatokkal, páros karú hátúszással, mell- és lábtempóval korrigálható a már kialakult torzulás. Súlyos elváltozás esetén a vízi gimnasztika sajátos mozgásanyaga mellett a tornateremben már begyakorolt elemekkel bővíthető a javító-korrigáló munka.

A vízi mozgás kóros mellkasalak esetén is jól kiegészítheti a gyógytornát. Veleszületett rendellenesség a tölcsérmell, ami többnyire már 1-2 éves korban észrevehető. A látványosan besüppedt szegycsont miatt tölcsérhez hasonlatos lyuk alakul ki, a mellkas lefelé szűkül. Ennek ellentéte a tyúkmell, amikor a szegycsont előre áll, kiboltosodik. Mindkét rendellenességnél a kiemelt mellkassal történő úszás lehet a célravezető. Javasolt még - állapottól, izomerőtől függően - az eszközös vízi torna, ekkor a rekeszizom fölfelé nyomásával enyhíthető a deformáció.

A tanítványok között található kötött, merev ízületű vagy éppenséggel gyenge izomzatú gyerek is. Az említettek kialakulásának okai főleg a születés körüli eseményekre vezethetők vissza (koraszülés, oxigénhiány, agyvérzés), emiatt nemegyszer számolni kell valamilyen egyéb fogyatékossággal is. Éppen ezért nagyon fontos lenne a korai felismerés és a sokoldalú fejlesztés, amelybe jól beleilleszthető a vízi torna. Az elsőként említett csoportnál az állapothoz igazított, megfelelő terhelésű nyújtó-lazító gyakorlatokkal érhető el nagyobb ízületi forgás.

A kicsiknél vízbemenetel előtt hintőporos masszázzsal melegíti át a kérdéses területeket M. Kecskés Edit. Az ilyen "izomolajozás" után az apróságok sokkal kellemesebbnek érzik a vizet, 3 éves kor alatt ugyanis labilis a szervezet hőháztartása. Az otthoni fürdőkádban is végeztetheti a szülő a gyerekkel a vízben elsajátított gyakorlatokat. A tanulás eredményességét az ortopéd szakorvos mérésekkel állapítja meg, például azt, hány fokkal sikerült nyújtani a behajlított helyzetben lévő kart. Ez mutatja, van-e értelme a vízi foglalkozásnak. Bár a teljes gyógyulás nem garantálható, már az is jelentős előrehaladásnak számít, ha a gyerek ügyesebben tudja használni kezét vagy lábát.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.