Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szeretethiány ,mint népbetegség

2009.04.01

Új kórkép van kialakulóban: szeretethiány. Oka: mindenki csak kapni akar, pénzt, hatalmat, autót, és minden fontosabb, mint a szeretet. Veszélyes a teljesítményhajszolás, a mindenáron győzni akarás, hogy a sikerért sokan feláldozzák mások megbecsülését, szeretetét. Pedig milyen rosszul teszik…

Gondoltad volna?
Az érzelmileg magára maradt ember előbb-utóbb számolhat valamilyen betegséggel. A magány a legsúlyosabb, legalattomosabb stresszhelyzet. A vegetatív idegrendszer izgalma (akaratunktól függetlenül) az egész szervezetet terheli: a szív gyorsabban ver, az erek beszűkülnek, emelkedik a vérnyomás, meggyorsul a légzés, szűkülnek a pupillák. Mindez a mellékvesében termelődő adrenalin, a noradrenalin és a kortizon hatása. A növekvő hormontermelés miatt csökkenni kezd a fertőzés és a gyulladás ellen védő fehérvérsejtek száma - és kialakul a betegség.


Árulkodó tünetek


A szeretethiány testi megnyilvánulásai

• Fejfájás (migrén): lüktető fájdalom, depresszió.
• Szívműködési zavarok: pulzusszám- és vérnyomás-emelkedés, légszomj, félelem, infarktus. Ez utóbbi tünetei: mellkasi nyomásérzés, égő fájdalom, mely a bal karba vagy az állkapocsba sugárzik.
• Gyomorfájás: a gyomor felső részén érzett fájdalom, hányinger, hányás; mindez a stressz következtében kialakult nyálkahártya-gyulladásra vagy fekélybetegségre utal.
• Hátfájás: a magára maradt ember védekező reakciója következtében összehúzódik a hátizom. Következménye: nyaki és vállfájdalom.
• A bőr is sírni kezd, ha elveszik a szeretet: allergiás bőrgyulladás, ekcéma, viszketés alakulhat ki.
• Hirtelen hallásromlás is előfordulhat. Oka a belső fül kis ereinek beszűkülése, a hallóideg sejtjeinek csökkenő vérellátása, részleges vagy teljes pusztulása.


Mindenki veszélyben lehet


A szeretethiány mindannyiunkat veszélyeztet, de leginkább azokat, akiknek önbecsülése egyetlen tulajdonságukon (képességükön) alapszik. Például azon, hogy szépek, fiatalok, sikeresek, stb. Aki egyetlen értékére összpontosít, nehezebben viseli, ha például a partnere elhagyja, vagy elfordul tőle a legjobb barátja. Már a távolodást is nehezebben dolgozza fel. Munkahelyi, szakmai sikertelenség, elismeréshiány is produkál szeretethiányt, és előhívja a fenti betegségtüneteket.


A pedagógusok helyzete a legrosszabb, hiszen tanítványaik, és a szülök, kritikáját egyszerre kell elviselniük. A rendőrök is kevés elismerést kapnak, pedig munkájuk sokszor életveszélyes. Az orvosok megbecsülése is egyre csökken, mert a közvélemény nehezen fogadja el, hogy vannak visszafordíthatatlan egészségi folyamatok. Jaj a művészeknek is, akiknek egyre nehezebb érvényesülni, mert mást díjaz a szakma, mást a média, mást a közönség és mást a kritikusok.


Figyelmeztető jelek


Hiba lenne minden hátfájást, minden pulzusszám-változást szeretethiánynak minősíteni, ahogy nem kell hivatalból sajnálni minden pedagógust, minden rendőrt, orvost sem. De nézzünk magunk köré, és vegyük észre a szeretethiány - lánykori nevén elmagányosodás -apróbb, nagyobb, csendes és kiáltó jeleit.

 

Tények, adatok


1. Minden harmadik házasság válással végződik, vagyis nő az egyedül élők, főként nők száma.
2. Hihetetlenül magas a nyugtató jellegű gyógyszerek fogyasztása.
3. Egyre több nő fogyaszt alkoholt, és már nem is társaságban, hanem otthon, titokban. A kábítószerekről nem is beszélve…
4. Sok a magányos nyaraló, akik az év két rövid hetében akarnak feltétlenül szerelmesek, és boldogok lenni.
5. Már a gyerekek sem tudnak társasjátékot játszani. Szívesebben nyomkodják, persze egyedül, az elektronikus játékok gombjait.

Állj meg egy pillanatra!


Ugye, most már érted, miért fontos az, hogy egy kis időre lelassíts, és magad köré nézz?! Az idő szalad, és egyszer csak azt veszed észre, hogy elmentél olyan dolgok mellett, amelyek fontosak lettek volna számodra. Ne szégyelld kimondani a bűvös szót: szeretlek! Ne habozz, ha arról van szó, hogy magadat kell adnod a szeretteidnek. Minden egyes darab, amit magadból adsz annak, aki szeret, többszörösen megtérül. Lassíts, és éld meg a pillanatokat! Nagyon rövid bevillanásokról van csupán szó, de ha nem veszed figyelembe ezeket, később hiányozni fognak. Ne engedd, hogy elmenjen melletted az idő. Ne várj arra, hogy a következő jobb lesz, vagy holnap gazdagabb leszel! Mindig a MOST számítson. Tanuld meg értékelni a szeretetet, mert ha egyszer elveszíted mások bizalmát és szeretetét, ha magadra maradsz, akkor nem lesz, aki figyelmeztet arra, hogy mindannyian érző lények vagyunk, akik szeretetre vágyunk. Hidd el, később nagyon bánni fogod, ha nem hallgatsz ránk…

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Furcsa a rohanó világ

(Szeretet, 2010.12.22 01:34)

Évek óta élek társbérletben a férjemmel. Nincs egy érintés, nincs egy kedves szó, csak állandó mókuskerék. Munka-loholás-fáradság-alvás. A szex ugyanaz,ugyanolyan hosszú ideje. Semmi plusz ézelem, és semmi szenvedély. Néha elgonolkozom azon: miért mindig a nő adjon és viszonzás meg sehol. Továbbmegyek: igy jutnak el emberek a 3. félhez, mert otthon nem kapják meg a szeretet és törődést. Elmegyünk egymás mellett.

mosoly

(Flórián Attila, 2010.11.23 01:36)

:)

Teljesen igaz,hogy elhidegülünk egymástól,mert érző lények vagyunk,a szex érzéklenítésben segít egy kicsit ha nem a megfelelő körülmények között zajlik.Hiényzik az a nő az élettemből akibe legszívesen belebújnék.

kuzmosbalazs@freemail.hu

(Balázs, 2010.05.21 00:43)

Kedves Krisztina.
Az a probléma,hogy 37év után exponenciálisan nő a down-szindrómás babák aránya.
Remélem nem bántottalakmeg,nem ez volt a célom.Mindenesetre,ha csak akkor jön össze veled,ha szülsz neki gyereket,akkor nem érdemes rágódnod rajta.

Üdv.:Balázs

holdlany@citromail.hu

(holdlany, 2009.11.25 09:04)

Kedves Krisztina!
Majd,ha a "talánból"igen szeretem lesz,akkor tudni fogod,hogy mit is kell tenned.Ha eljön az igazi,"zenélni fog a szíved"A gyerek nem kapocs egyetlen kapcsolatban sem.Saját tapasztalat....
Üdv:Kati

krisztina3226@freemail.hu

(krisztina, 2009.11.23 18:29)

42 éves Nő vagyok válás után.

18 évig éltem házasságban egy férfival.
Hasonló korú fiatalember évek óta érdeklődik irántam és komoly kapcsolatot akar persze csak akkor ha szülök neki gyermeket.


Tudom, talán képes lennék szeretni(hisszen ő igazi Nőcsábász és félek hogy a későbbiekben sérülök) de ha a gyermek nem jön ösze tudom, elhagyna.(mint az előző barátnőit)


Tanácsot kérek.

üdv Krisztina