Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Veszprém rövid bemutatása

2009.02.07

 Veszprém, a királynék városa, amely otthona lakóinak, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, büszkék értékeikre és szívesen látják a városba érkező vendégeket, turistákat.

Az 59 000 lakosú Veszprém a Dunántúl közepén a Bakony és a Balaton-felvidék találkozásánál fekszik.
A város történelmi múltja a honfoglalás idejéig vezethető vissza, amikor Veszprém a fejedelmi család birtokába került. Első királyunk, Szent István felesége, Gizella révén vált a királynék városává és az 1001-ben itt alapított püspökség okán a katolikus egyház egyik meghatározó központjává. A csodálatos barokk épületegyüttesben, a várban található Szent Mihály-bazilikát Magyarország első és legrégibb székesegyházaként említik a korabeli oklevelek. A katolikus egyház a mai napig meghatározó Veszprém életében, hiszen a város 1993 óta érseki székhely.

A fontos látnivalók közé tartozik az Érseki Palota, a Gizella-kápolna, a Gizella királyné Múzeum és a Szent György-kápolna is. A Művészetek Háza kiállítótermeiben és galériáiban, pl. a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben kortárs képzőművészek munkáit tekintheti meg a nagyközönség. 2006. őszén a felújított Dubniczay-házban nyílik meg a László Károly gyűjteményéből rendezett állandó kiállítás, valamint ugyanitt a Magyar Építőipari Múzeum Téglagyűjteménye is méltó, megújult környezetben várja az érdeklődőket, éppúgy mint az Ásványkiállítás.

A Laczkó Dezső Múzeumban interaktív, helytörténeti kiállítások kapnak helyet, korábban itt működött Magyarország első nyilvános könyvtára. Az épület szomszédságában álló Bakonyi Ház hazánk egyik legrégebbi szabadtéri néprajzi kiállítóhelye.

Veszprémet az év minden szakában élénk kulturális élet jellemzi. Három színház és fesztiválok sora szórakoztatja egész évben nemcsak a város polgárait, hanem az iránta érdeklődő vendégeket is. A kulturális események és a történelmi múlt látványait egészíti ki az európai hírű állatkert, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark.

Fedezzék fel a Királynék Városát, a folytonosan megújuló, állandóan szépülő Veszprémet, mely 2005-ben "Az Év Települése" lett. "Veszprém, a vendégváró történelem" www.veszpreminfo.hu
Kattintson ide a kedvcsináló megtekintéséhez!

"Itt hajnalban a Balaton, este a Bakony illatát érzed..." 

Alig akad egy-két település a régióban, de még az országban is, ahol ilyen koncentráltan megtalálható lenne a történelmi örökség, mint Veszprémben.
A város fekvése is egyedülálló a Bakony és a Balaton találkozásánál, ahol hajnalban a Balaton, este a Bakony illatát érezni.

Veszprém az MTV közönségétől 2005-ben elnyerte Az év települése címet. A város vonzerejének, programjainak hírét azonban nemcsak a média, de a városban megforduló vendégek is egyre messzebbre viszik.


Veszprém kulturális kisugárzása és imázsa ma már szinkronban van az itt élők igényeivel, elvárásaival. Ahogy az ország bármely pontjáról, vagy a külföldről érkező vendég is bízhat abban, hogy Veszprémben az ingyenes és az exkluzív programok között sincsenek fényévnyi szakadékok. Sőt, ma már nem ritkaság az sem, ha valóban nagy világsztár jelenik meg a színpadokon - vagy időnként a veszprémi utcán is.
A ki­törési lehetőséget a kulturális, szelle­mi szférá­ban találta meg megyeszék­helyünk. En­nek köszönhetően mára valódi iskolavá­rossá vált, két felsőoktatási intézménye mellett tíz középiskolájában több mint 10000 diák tanul.

A kulturális élet rendkívül pezsgő. A városban há­rom színház mű­ködik, zenei kultú­rája sokrétű és mozgalmas, a vi­dék képzőművé­szeit és irodalmára­it a határokon túl is ismerik. Sportoló­ink is sikeresek, Kiss Ba­lázs kalapácsvetőnk olimpiai bajnok lett, kézilabda­csapatunkat a világ elit gár­dái közé so­rolják.

Az ezeréves Veszp­rém barát­ságos és kis­városias hangulata azon­ban napjaink­ban sem szűnt meg. Az utóbbi években az újjáéledő óváros várja a törté­nelmi hangulat­ra, meghitt séták­ra vágyó turi­stákat éppúgy, mint a fiata­lok életvidám rendezvényeire, fesztivál­jaira a messzi föld­ről ideláto­gatókat.
 
2009. December 16.
Nevet kapott a kölyöktigris

Szása. Ez lett a neve a Veszprémi Állatkert legújabb, 13 hetes kedvencének. Több mint 200 névötlet érkezett, kezdve az ősmagyar nevektől a népszerű sztárneveken át a különféle jelzős elnevezésekig. Számos állatkertbarát küldött be tippeket, az ország egész részéről.

Az állatkert munkatársainak szavazatai alapján nyert a rövid, ámde velős, a tigris származására is utaló név. A nyertes egy keszthelyi család, akik személyesen is meglátogathatják majd a „keresztgyermeket”.

Szása, a kicsi hím szibériai tigris most már a hét minden napján, látogatási időben tekinthető meg, az Állatkert Csimpánzvilág elnevezésű létesítményében, ahol üvegfalon keresztül találkozhatnak vele a látogatók.

2009. December 2.
Kistigris

Állatkertünk legújabb, és egyben legfiatalabb lakója egy 11 hetes szibériai kistigris, aki néhány napja érkezett Észak – Németországból Veszprémbe. Anyja nem nevelte, így az eddig is emberek között élő, jelenleg kb. 8 kg súlyú állat játékosságával, közvetlenségével rögtön belopta magát gondozói szívébe. Kedvencünk a Csimpánzvilág látványkonyhájában kapott helyet, hiszen naponta többször eszik, este pedig egyik gondozójánál tölti az éjszakát, hogy élvezhesse az otthon melegét. Mivel jelenlegi szibériai tigris nőstényünk egyre idősebb korba kerül, ezért döntött úgy az Állatkert, hogy egy fiatal tenyészcsapat összeállításán kezd munkálkodni, melynek első tagját üdvözölhetjük Állatkertünkben.

Az ifjú jövevény megtekinthető minden hétvégén, illetve ünnepnapon az Állatkert Csimpánzvilág elnevezésű létesítményében, 14 és 15 óra között.

Keressük a legjobb, legfrappánsabb nevet új kedvencünknek!

Névötleteiket a web@veszpremzoo.hu e-mail címre várjuk.

A kiválasztott nevet adó „keresztszülő” nemcsak egy állatkerti családi belépővel, hanem egy feledhetetlen tigrissimogatás élményével lehet gazdagabb.

További képek a GALÉRIÁBAN vagy KATT IDE!

2009. December 1.
Mikulás az Állatkertben

Több éve hagyomány, hogy a Mikulás a Veszprémi Állatkertben pihen meg december elején. Idén, december 5-én és 6-án (szombaton és vasárnap) vendégeskedik az Állatkert Gulya dombi részén, a Csimpánzvilág mellett felállított faházban a Nagyszakállú, ahol szeretettel várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Ezen a hétvégén kedvezményes jeggyel, 200 Ft/ fő áron lesz látogatható az Állatkert, így reméljük minél több gyermeknek lesz lehetősége találkozni a Mikulással, és eltölteni az Állatkertben néhány kellemes órát.
2009. December 1.
Illatos Advent

Negyedik alkalommal rendezi meg az önkormányzat az adventkor kezdődő családi programsorozatot a városházán és a várban. A kísérőprogramok során állatsimogatóval, forralt borral és frissen sült kürtöskaláccsal várják a szervezők a veszprémieket az Óváros téren. Aki pedig ajándékot szeretne szeretteinek készíteni, azt a városháza aulájában az ajándékkészítő játszóházak várják, ahol gyöngyfűzés, csuhé, szalma és gyékénytárgyak készítésére lesz lehetőség. A gyerekek legnagyobb örömére várhatóan december 8-án Joulupukki, a finn mikulás érkezik majd a városházára.

Az Illatos Advent 2009. évi programja letölthető ITT

2009. November 29.
Taksony az ünnepelt!

November 29-e jeles nap a Veszprémi Állatkert életében, hiszen tavasszal a Csimpánzvilágba költözött közkedvelt csimpánzunk, Taksony idén 22 éve, hogy világra jött. Nevét születésének napjáról kapta, így névnapot is ünnepeltünk egyben. Mivel Taksony nagyon szereti a hasát, így kedvenc csemegéiből készült tortával lepték meg gondozói vasárnap délután, melynek a látogatói is szemtanúi lehettek.
Taki már délelőtt érezte, hogy ez a nap más, mint a többi, hiszen kifutója és a konyha közötti üvegen át már délelőtt, látta, hogy gondozója nagy gonddal, az ő kedvenceiből készít ínycsiklandó tortát. Így nagyon türelmetlen volt délutánra, hogy mikor fogja megkapni a csemegéjét, amit párjával, Mónival megosztva az utolsó morzsáig el is fogyasztott.

2009. November 14.
Együtt a medvék

Októberben érkezett Állatkertünkbe Bori és Dorka, a két kamcsatkai barnamedve, akik rögtön nagy népszerűségre tettek szert látogatóink körében. Figyelemmel kísérhettük érkezésüket, beszoktatásukat, majd azt, amikor megtették első lépéseiket a több mint 2000 négyzetméteres kifutójukon.

Hosszú előkészületek után elérkezett az idő, hogy találkozhassanak a kifutó harmadik lakójával, Katával. A beszoktatási idő alatt az újonnan érkezett medvelányok a belső kifutójukban Katától elkülönítve éltek, és csak tisztes távolból ismerkedtek egymással, mérték fel a másik erejét. Mindenki izgatottan várta, hogy miként fogadja el egymást a három grácia.

Kata volt az első a külső kifutón, majd őt követte Bori, és végül Dorka merészkedett elő. Méregették, nézték a másikat, de nem állták el egymás útját, így néhány határozott egymásra mordulástól eltekintve – ami ebben a helyzetben természetesnek mondható – a medvék első találkozása békésen, zökkenőmentesen zajlott le.

A mai naptól a mindhárom medve látható a Veszprémi Állatkert medvekif

 


Polgármesteri Hivatal Kulturális Irodája, Veszprém
Cím: 8200  VeszprémÓváros tér 9.
Email: vmjv@gov.veszprem.hu
Web: www.veszprem.hu
Tel: (88) 425-222  Fax: (88) 424-230 

Éllő Panzió
8200 Veszprém
József Attila u. 25.

Veszprémi Középiskolai Kollégium
8200 Veszprém
Stadion u. 20-22.

Zeneművészeti Kollégium
8200 Veszprém
Völgyhíd tér 2.

Völgyikút Szabadidőközpont
Panzió, Étterem, Wellness-központ

8200 Veszprém
Kopácsi u. 2.

RI-KO Hotel
8200 Veszprém
Haszkovo u. 20.

További Szállás, szálláshelyek, -foglalás (Veszprém)

Hotelek, Panziók, Kempingek, Vendégfogadók, Vadászházak, Diákszállók, kollégiumok

Bakonyi Ház
8200 Veszprém
Erzsébet sétány 3.

Veszprém-völgyi görög apácák monostorának romjai
8200 Veszprém

Európa Szoborpark
8200 Veszprém
Kittenberger Kálmán u.

Magyar Építőipari Múzeum Téglagyűjteménye
8200 Veszprém
Vár u. 29.

KITTENBERGER KÁLMÁN Növény- és Vadaspark Szolgáltató Kht.
8200 Veszprém
Kittenberger út 17.

További Látnivalók, múzeumok (Veszprém)

Múzeumok, Galériák, Állatkertek, vadasparkok, Művelődési házak, Könyvtárak, Színházak, mozik, koncerttermek, Látnivalók

Életöröm Idősek Otthona & Senior Hotel
8200 Veszprém
Sólyi u. 20.

Hotel Villa Medici
8200 Veszprém
Kittenberger K. u. 11.

Kabhegyi Vadászház
8200 Veszprém
Jutasi u. 10.

Két Lotti Villa Gyógypanzió***
8200 Veszprém
József Attila u. 21.

Diana Panzió - Vadásztanya Étterem
8200 Veszprém
József Attila u. 30.

További Wellness, gyógyfürdők (Veszprém)

Egészségturizmus

Belvedere Idegenforgalmi Szolgáltató és Ingatlaniroda
8200 Veszprém
Rákóczi u. 5.

OLI e GINO Pizzéria
8200 Veszprém
Egyetem u. 19.

HM VERGA - Vadászatszervező Iroda
8200 Veszprém
Jutasi u. 10.

Fejesvölgy Kisvendéglő
8200 Veszprém
Vámosi u. 2.

Varietas Reisen Kft.
8200 Veszprém
Tátorján utca 15.

További Turisztikai szolgáltatások (Veszprém)

Éttermek, Sörözők, Cukrászdák, kávéházak, Utazási irodák, Sport, Lovaglási lehetőségek, Egyéb

OLI e GINO Pizzéria
8200 Veszprém
Egyetem u. 19.

Kiskukta Étterem
8200 Veszprém
Március 15. u. 4.

Horváth-kert Vendéglő
8200 Veszprém
Gyöngyvirág u. 2.

Gizella Hotel és Étterem
8200 Veszprém
Jókai u. 48.

Két Lotti Villa Gyógypanzió***
8200 Veszprém
József Attila u. 21.

További Konferencia-helyszínek (Veszprém)

Konferencia szállodák, Éttermek különteremmel, Egyéb konferenciaterme

Jade Hotel
8200 Veszprém
Korona köz 3.

Péter Pál Panzió és Söröző
8200 Veszprém
Dózsa György u. 3.

Betekints Hotel**** és Étterem
8200 Veszprém
Veszprémvölgyi u. 4.

RI-KO Hotel
8200 Veszprém
Haszkovo u. 20.

IBUSZ Utazási Iroda
8200 Veszprém
Rákóczi u. 6.

További Üdülési csekkelfogadóhelyek (Veszprém

Szálláshelyek, Utazási irodák, Látnivaló

Veszprémi képek


Települések Veszprém
25 kilométeres körzetében:

- 5 km - 10 km - 25 km - 50 km
Alsóörs ~16 km
Aszófő ~24 km
Bakonybél ~27 km
Bakonynána ~25 km
Balatonalmádi ~13 km
Balatonalmádi (Káptalanfüred) ~13 km
Balatonfőkajár ~30 km
Balatonfüred ~19 km
Balatonfüred (Balatonarács) ~19 km
Balatonfűzfő ~14 km
Balatonfűzfő (Fűzfőgyártelep) ~14 km
Balatonkenese ~21 km
Balatonkenese (Balatonakarattya) ~21 km
Balatonkenese (Üdülőtelep) ~21 km
Balatonszőlős ~20 km
Balatonudvari ~28 km
Balatonvilágos ~29 km
Balatonvilágos (Balatonaliga) ~29 km
Bánd ~12 km
Barnag ~22 km
Berhida ~21 km
Berhida (Peremarton gyártelep) ~21 km
Borzavár ~27 km
Csajág ~26 km
Csehbánya ~24 km
Csopak ~17 km
Dörgicse ~30 km
Dudar ~29 km
Eplény ~15 km
Farkasgyepű ~29 km
Felsőörs ~12 km
Hajmáskér ~13 km
Hárskút ~15 km
Herend ~16 km
Hidegkút ~16 km
Jásd ~28 km
Királyszentistván ~13 km
Kislőd ~27 km
Küngös ~25 km
Litér ~9 km
Lókút ~15 km
Lovas ~15 km
Márkó ~10 km
Mencshely ~29 km
Nagyesztergár ~24 km
Nagyvázsony ~26 km
Nemesvámos ~7 km
Németbánya ~29 km
Óbudavár ~30 km
Olaszfalu ~20 km
Örvényes ~27 km
Ősi ~27 km
Öskü ~17 km
Paloznak ~16 km
Papkeszi ~16 km
Pécsely ~23 km
Pénzesgyőr ~21 km
Pétfürdő ~21 km
Porva ~30 km
Pula ~28 km
Siófok ~29 km
Siófok (Balatonkiliti) ~29 km
Siófok (Balatonszéplak) ~29 km
Sóly ~13 km
Szántód ~30 km
Szántód (Szántódpuszta) ~30 km
Szentgál ~17 km
Szentkirályszabadja ~8 km
Tés ~25 km
Tihany ~25 km
Tótvázsony ~18 km
Úrkút ~25 km
Városlőd ~24 km
Várpalota ~25 km
Várpalota (Inota) ~25 km
Várpalota (Inotai Erőmű) ~25 km
Vászoly ~26 km
Veszprémfajsz ~9 km
Vilonya ~15 km
Vöröstó ~25 km
Zamárdi ~30 km
Zirc ~22 km
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Order Keflex No Prescription Necessary Ellemigom

(EllArtirm, 2019.10.10 10:53)

Clotrimazole Pills Cialis 5 Mg Price Walgreens Direct Generic Pyridium Internet Online Amex Accepted Cash On Delivery <a href=http://buycheapcial.com>canadian pharmacy cialis 20mg</a> Kamagra Discount Code

Without peritonitis, collar although, wash, focuses incompetence.

(okavneqok, 2019.05.28 07:19)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - 23 <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone</a> tue.tllj.holdlany.eoldal.hu.gov.mq http://mewkid.net/buy-prednisone/

A drainage, hypertension mixture colon lipoma.

(uqoajwexil, 2019.05.28 05:32)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20 Mg</a> lwu.knhp.holdlany.eoldal.hu.pjb.bu http://mewkid.net/buy-prednisone/

Holdlány

(agnica, 2009.02.18 04:51)

Helyes város, szívesen eltöltenék néhány napot egy kis Panzióban.